Vo Vysokých Tatrách sa zranil poľský sánkar, v Nízkych českí turisti

27.01.2008 Poprad

Vysoké/Nízke Tatry 26. januára (TASR) - Rušný deň majú dnes za sebou členovia Horskej záchrannej služby (HZS) z Vysokých i Nízkych Tatier.
Na Hrebienku sa zranil 15-ročný poľský sánkar, ktorý si pri páde pravdepodobne zlomil stehennú kosť. Záchranári HZS z Vysokých Tatier mladého Poliaka ošetrili, zafixovali mu poranenú nohu a previezli ho do popradskej nemocnice.
V Nízkych Tatrách sa zranili dvaja českí turisti. Dvojica sa vybrala z Chopku na Ďumbier. Jeden z nich sa pošmykol na zľadovatenom chodníku a pri asi 400-metrovom páde si poranil bedrový kĺb. Ďalší z dvojice sa mu snažil pomôcť, ale aj on sa pošmykol a pri páde utrpel viaceré odreniny.
Vzhľadom na vážnosť poranení vyslali na miesto vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby z Banskej Bystrice. Pre zlé poveternostné podmienky však letecký zásah nemohli uskutočniť. Na miesto okamžite vyrazili záchranári z oblastných stredísk HZS Nízke Tatry, Tále a Jasná, ktorí zranenému poskytli prvú pomoc. Po ošetrení ich čakal náročný transport na parkovisko pri Trangoške, kde pacienta odovzdali posádke vozidla rýchlej zdravotnej pomoci.
Záchranná akcia sa ešte ani neskončila, keď operačné stredisko HZS dostalo informáciu o ďalšom úraze v Predných Derešoch. Slovenský turista sa pošmykol na silne zľadovatenom teréne a poranil si členok. Záchranári HZS mu poskytli prvú pomoc a odviezli ho na ďalšie ošetrenie.
Okrem spomínaných úrazov záchranári HZS z Nízkych Tatier dnes ošetrili aj ďalších sedem, ktoré sa stali na lyžiarskych tratiach.
 

Vyberte región